Radionice

Info za radionice svakodnevno možete saznati na fb profilu.

RADIONICA NATYA SHASTRA

u sklopu Festivala of India (8.8.2011 u 14h-17,30h Knjižnica Marka Marulića)

Plesni *2.Tangos Flamenco koreografija:

TANGOS je jedna od osnovnih formi flamenka, binaranog ritma (2×4 i 4×4) što znači da je njegova struktura ista kao u većini ritmova u svetu što nije karakteristika ostale forme flamenka. Mnogi teoretičari pripisuju mu arapsko poreklo upravo zbog jednostavnosti ritma, kao i veoma vidnog orjentalnog uticaja u pokretima, zatim spokojnosti i senzualnosti plesa. Jednostavnost ritma i veoma živ stil dopuštaju plesaču veliku slobodu improvizacije u kojoj dolaze do izražaja veoma graciozni i senzualni pokreti.

Biografija:
Saška Šašić – La Sali – flamenkom se počela baviti u Beogradu gdje konstantno polazi seminare i radionice flamenka vođene od strane priznatih flamenko umjetnika kao što su: Francesca Grima (Puerto Flamenco), Marian Dominguez, Maria Keck i dr. Godine 2008. odlazi u Granadu (Španjolska) gdje stiče diplomu priznate flamenko škole Carmen de las Cuevas za flamenko koreografiju u klasi profesora Javiera Martosa, te za flamenko tehniku u klasi profesorice Judit Cabernera. Nedugo zatim odlazi u Madrid i upisuje se na najpoznatiju akademiju flamenka Amor de Dios kod profesora Merche Esmeralda i La Tati.

Kako bi se u potpunosti posvetila flamenku, Saška se početkom 2010. godine seli u Granadu gdje trenutno živi i radi sa priznatim flamenko umjetnicima kao što su Ana Calí, La Moneta, Violeta Ruiz, Pepe Flores, Pepa Molina, a pored toga redovno pohadja Coservatorio de Baile de Granada.

Od mnogobrojnih scenskih nastupa izdvajamo solo nastup na koncertu najpoznatijeg flamenko-gitarista svih vremena, Paco de Lucia, koji je 12.veljače 2010. održan u Beogradu pred prepunom dvoranom Sava Centra.

Prva je flamenko plesačica koja kontinuirano podučava u Hrvatskoj proširujući tako flamenko kulturu i u našoj zemlji.

*Prijave na mob: 091 944 09 23 i na mel: deviraniii@yahoo.com
*Prijava se vrši Akontacijom na racun udruge,pola od cijene radionice tj.150kn
* Podaci za placanje akontacije:
Udruga “Devi Rani” Adresa:Mišina 28 Split 21000
Predsjednica Udruge :Devi Rani Najev
Žiro racun Udruge:2330003-1100424864 Splitska Banka
Napomena:napisati vaše ime i prezime i koja radionica!
*javiti na mob porukom ili mel da ste uplatili.

“Namaste draga Devi,
moram priznati da sam nekoliko dana bila baš pod pozitivnim dojmom ove radionice (i sada naravno :)). Za mene je ta radionica bila dvostruko zanimljiva, jer nije samo da plešem nego sam i indolog pa to ima dodatnu težinu.

Posebno me se dojmilo kada smo prolazili kroz sthayibhave i nastojali ih prikazati svatko na svoj način. Ono o čemu sam puno puta čula konačno sam doživjela i u praktičnom smislu. Shvatila sam kako je dobro poznavanje i razlikovanje sthayibhava kao puta prema estetskom doživljaju, rasi, uistinu korisno svladati za bolji scenski nastup. Smijali smo se, vrištali, tugovali, tresli se od straha, drugim riječima bolje smo upoznavali sebe i svoje poimanje emocija. Sigurna sam da ako to nastavimo vježbati na taj način da će se to osjetiti na nastupima.

Fascinatno je i to što se zaista svi pokreti iz svih plesova već nalaze u natyashastri, i svaki plesač bi zaista trebao biti s time upoznat. Ta je spoznaja očaravajuća, stvarno nema pokreta koji tamo nije razrađen.

Velika pohvala ide tvome radu, i tome što si tako važnu, a tako nerazrađenu i nepoznatu temu na ovim prostorima uzela proučavati a sada i prezentirati drugima. Radionica je bila temeljita, sustavna i nadasve zanimljiva. Da i ne govorim koliko si me oduševila svojim znanjem, rasuđivanjem i jednostavnošću u pristupu.

Još jednom neka ti je velika hvala što si to podijelila s nama :)))”

 

“Kalbelya Plesna Radionica”

06.06.2010. Nedjelja u 16.30h-20.30h

Plesni studio Devi Rani (Mišina 28, Split)

Intenzivna radionica
Gypsy life and dance “Kalbelya”

Info o romskim plesovima ovdje.

Na radionici ćete naučiti:
- teorija – povijest, život i putevi romskog naroda
- folklorne korake
- mudre i kretnje tj. pokreti serpe ili zmije
- brzi okreti i vrtnje u širokim suknjama
- prezentacija tradiocionalne odjeće Kalbelya plesačica
- mini koreografija
- nakon radionice od tri sata pogledat ćemo najbolji film o Gipsy-ima (iznenađenje)

Dobrodošli!!!

Prijave na mob 091 944 0923

Napomena:

- važno je ponijeti široku suknju i maramu tj. veo, što veći, za glavu i gaće (gege) za akrobacijski dio radionice te, što je najvažnije i dobro raspoloženje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>